Putyin szerint is késik az orosz koronavírus-vakcina

Putyin szerint is késik az orosz koronavírus-vakcina

Putyin szerint is késik az orosz koronavírus-vakcina

Nincs elég eszközünk és kapacitásunk a megfelelő mennyiségű koronavírus-vakcina legyártására – mondta éves sajtóértekezletén Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő arról is beszélt, hogy még nem tudja, indul-e a 2024-es elnökválasztáson, s hogy szerinte nincsenek jó és rossz vezetők, csak nemzeti érdekek. Majd a Nyugathoz képest „fehérnek és puhának” nevezte Oroszországot.

„Törvénytisztelő ember vagyok, hallgatok a szakemberek tanácsaira, s még nem kaptam meg a koronavírus-oltást. De amint lehet, ez meg fog történni, nem látok okot arra, hogy ne oltsanak be” – mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő szokásos, immár 16. éves sajtókonferenciáján, ám azt nem említette meg, hogy a szakemberek szerint az orosz vakcina a mellékhatások miatt nem javasolt a hatvan éven felülieknek. A több mint négyórás kérdezz-felelek ezúttal nem élőben zajlott, a 68 éves politikus Moszkva környéki rezidenciájából válaszolt. Szerinte hazája a többi államhoz képest jól reagált a Covid–19-járványra. „Egy ország sem volt felkészülve egy ilyen méretű egészségügyi válsághelyzetre. A többi államhoz képest hatékonyabb az orosz egészségügyi rendszer. Tanultunk barátaink hibáiból és azonnal lezártuk a határokat. 270 ezer ággyal bővítettük a kapacitásokat és negyven kezelési központot építettünk – mondta. Oroszország a negyedik helyen áll a fertőzöttek számát tekintve: 2,8 millióan fertőződtek meg, a halottak száma – a hivatalos adatok szerint- 50 ezer körül van.

Még nem döntött

Putyin azt is hangsúlyozta, hogy még nem döntötte el, indul-e a 2024-es elnökválasztáson – a jelöltségre az általa kezdeményezett alkotmánymódosítás ad lehetőséget. „Még nem tudom, mi lesz, az ország stabil fejlődése a legfontosabb számomra. Miután szóba került az, hogy Barack Obama egykori amerikai elnök visszaemlékezéseiben bíráló szavakkal illette őt, közölte: „Az általam ismert vezető politikusok kivétel nélkül jól képzett emberek. Nincsenek jó, vagy rossz vezetők, csak nemzeti érdekek vannak. Én Oroszország érdekeit képviselem” – magyarázta.

Putyin – hasonlóan a többi orosz politikushoz, azt állította Moszkvának semmi köze az augusztusi Navalnij-merénylethez, és alaptalannak nevezte azokat a beszámolókat, amelyek szerint FSZB-ügynökök próbálták megölni a legismertebb orosz ellenzékit. „A jelentések nem valódi nyomozásra alapulnak. A cél az amerikai titkosszolgálatok anyagainak a legalizálása. Ami pedig a berlini beteget illeti – Putyin egyszer sem mondta ki Navalnij nevét – őt az amerikai szolgálatok támogatják” – közölte. Szerinte, ha a Moszkva valóban meg akarta volna ölni az ellenzéki bloggert, akkor Navalnij már nem élne.

Putyin azt is tagadta, hogy Moszkva bármilyen módon beleavatkozott volna az amerikai választások kimenetelébe. „Az orosz hackerek nem segítették Donald Trumpot és semmilyen módon nem avatkozunk bele ezen nagyhatalom belügyeibe. Az állítólagos beavatkozásról szóló történetek provokációk és a cél az, hogy megrontsák a két ország közötti kapcsolatot. Az amerikai-orosz viszony az USA-n belüli politikai játszmák foglyává vált. Remélem, hogy Joe Biden megérti mi történik, a politikus ugyanis tapasztalt ember” – magyarázta az orosz elnök.

Hófehérek és puhák

Azt is hangsúlyozta, nem érzi magát felelősnek amiatt, hogy rosszak a Nyugat és Oroszország kapcsolatai. „Készek vagyunk kivizsgálni a Navalnij-ügyet is, jöjjenek ide, hozzák magukkal a bizonyítékokat. Ha   tudomása van valakinek arról, hogy vegyi fegyvereket használtak, az adja át a bizonyítékokat. Semmiféle hivatalos értesítés nem kaptunk ezzel kapcsolatban” – mondta. Szerinte Oroszországnak mindenképpen válaszolnia kell arra, hogy a NATO folyamatosan bővíti tagságát és közeledik az orosz határok felé. „Mi léptünk ki az ABM-szerződésből? Nem. Az USA kivonult a Nyitott égbolt szerződésből is. Mi a Nyugathoz képes fehérek és pelyhesek vagyunk. Maguk okos emberek. Miért gondolják, hogy mi pedig olyan idióták vagyunk, akik a legegyszerűbb dolgokat sem értjük meg – üzente Putyin a nyugati államoknak.

Putyin Ukrajnát tette felelőssé azért, hogy nem sikerült közelebb jutni a kelet-ukrajnai válság megoldásához. Úgy vélte, az ukrajnai politikai elitben nincs meg a válság rendezéséhez szükséges politika bátorság.  

Facebook Comments