Tudták, hogy a nők eddig Oroszországban nem vezethettek metrót?

Tudták, hogy a nők eddig Oroszországban nem vezethettek metrót?

Tudták, hogy a nők eddig Oroszországban nem vezethettek metrót?

A történelem során most álltak először munkába Moszkvában női metróvezetők, eddig ez a szakma a nők számára tiltott, túl nehéznek és egészségtelennek tartott munkakörnek számított.

A nők munkába állását az tette lehetővé, hogy 2021. január elsejei hatállyal 456-ról száz körülire mérsékelték a tiltott szakmák számát. A metró üzemeltetői már régóta lobbiztak a változtatás érdekében: azzal érveltek, nem állja meg a helyét az az érv, amely szerint a nők azért nem vezethetik a metrószerelvényeket, mert a masiniszták hosszú órákat töltenek a föld alatt és ez ártalmas az egészségre. „A metróban évtizedek óta dolgoznak nők pénztárosként, takarítóként, illetve mozgólépcső-felügyelőként” – érveltek a változtatást kérők.  Végül az engedélyt azért kapták meg a nők, mert a törvényhozók szerint a modern szerelvények vezetéséhez már nem kell komoly fizikai erőt kifejteni.

Moszkvában 17 metró vonalon 275 állomás várja az utasokat, naponta átlagosan hétmillióan használják a gyors és kiszámítható földalattit, a napi csúcs viszont kishíján elérte a tízmilliót. A fővárosi metró 1935-ben nyílt meg, a csúcsidőben a szerelvények másfél percenként követik egymást.

Facebook Comments