Putyin nem bízik az orosz vakcinákban?

Putyin nem bízik az orosz vakcinákban?

Putyin nem bízik az orosz vakcinákban?

Vlagyimir Putyin orosz államfő ugyan megkapta a koronavírus elleni egyik orosz oltás mindkét adagját, jó ideig mégis teljes izolációban marad. Az orosz állam milliárdokat költ a politikust körülvevő buborék fenntartására, az elnökötegyebek mellett különleges fertőtlenítőfolyosó köti össze a külvilággal.

Talán Vlagyimir Putyin az, akire a legjobban vigyáznak a világ vezető politikusai közül: a 68 éves orosz államfő már az első hullám tavaly tavaszi megjelenése után visszavonult Novo Ogarjovó-i rezidenciájának a mélyére és néhány kivételtől eltekintve csak az találkozhat vele személyesen, aki előbb letöltötte a kötelező kéthetes karantént. A Moszkvához közeli rezidenciájára bezárkózott Putyin videokonferenciákkal tartja a kapcsolatot a többiekkel, s bár már négy hete megkapta a meg nem nevezett orosz vakcina második adagját, orosz sajtóértesülések szerint még jó ideig nem fog kimozdulni a palota falai közül.

Az elővigyázatosságra minden oka megvan: az országban már mintegy ötmillióan kapták el a fertőzést, és százezer fölött van a járvány hivatalosan nyilvántartott halálos áldozatainak a száma. A valóságban valószínűleg ennél jóval több emberéletet követelt a koronavírus, ám az orosz statisztikák csak azokat az eseteket tartják Covid-halálnak, amelyeknél a vírusfertőzés volt a halál elsődleges oka. A fertőzöttek között volt Putyin miniszterelnöke és szóvivője is, s az államfő az almúlt több mint egy évben valószínűleg csak egyszer-kétszer hagyta el rezidenciáját.

A Projekt nevű orosz oknyomozó hírportál beszámolója szerint a kéthetes karantént az elnöki rezidencia különálló szárnyában, egy-egy szobába vagy lakosztályba bezárkózva kell eltölteni, és csak akkor jöhetnek ki szobájukból a találkozóra váró személyek, ha negatív lett a koronavírus-tesztjük. A Projekt szerint néhány esetben – amikor sürgős volt a találkozó – Putyin biztonságos távolban ülve fogadta látogatóját. A szigorú szabályok annak ellenére érvényben maradtak, hogy a hivatalos beszámolók szerint Putyin száz százalékosan megbízik az orosz oltóanyag hatásosságában, s az orosz politikai és gazdasági elit tagjai már jóval a tömeges oltási kampány kezdete előtt megkapták a maguk két adagját.

Még a sürgős találkozók résztvevőinek is át kell haladniuk a Putyin védelmére létrehozott fertőtlenítő folyosón, amelyben különféle fertőtlenítő szerekkel fújják be a látogatókat, megmérik a hőmérsékletüket és még ibolyántúli fénnyel is bevilágítják őket.   

Facebook Comments