Berlusconi is kiállt Putyin (és Orbán) mögül

Berlusconi is kiállt Putyin (és Orbán) mögül

Berlusconi is kiállt Putyin (és Orbán) mögül

Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnök és Vlagyimir Putyin egykori szövetségese is csalódott barátjában, miután meglátta azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a megszálló orosz erők követtek el tömeggyilkosságot a Kijevez közeli Bucsában.

„Nem tudom, és nem is akarom véka alá rejteni, hogy mélyen elkeserít Vlagyimir Putyin viselkedése. Oroszország nem tagadhatja le a felelősségét a Bucsában és más ukrajnai településeken elkövetett szörnyűségekért, a polgári lakosság legyilkolásáért” – mondta az egykori olasz kormányfő, aki pár évvel ezelőtt még jó barátjának nevezte a Kreml urát. Berlusconi szerint a tagadás helyett a felelősség elismerése szolgálná Moszkva érdekeit. „Oroszországnak is érdeke, hogy megnevezze és felelősségre vonja a háborús időben is elfogadhatatlan és törvénytelen módon viselkedő személyeket” – magyarázta Berlusconi.

A politikus mostani nyilatkozata komoly változást jelent. Az Ukrajna elleni agresszió kezdete után Berlusconi ugyan aggodalmát fejezte ki a háború és a pusztítás miatt, ám óvakodott attól, hogy néven nevezze, ki felelős az új európai háborúért.

Berlusconi közvetve másik szövetségesével, Orbán Viktorra is szembe fordult, hiszen a magyar miniszterelnök – bár elítélte a mészárlást – nemzetközi vizsgálatot szorgalmaz arra, hogy kiderüljön, ki a felelős a vérontásért. Orbán másik (volt?) szövetségese, Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes szerint, ha Orbán nem látja ki a felelős, akkor szemészetre kellene mennie. „Nem tudunk együttműködni úgy, mint a múltban, ha ez folytatódik” – tette hozzá a lengyel politikus.

Facebook Comments