Az ukrajnai háború újabb áldozata – vége a finnországi Roszatom projektnek

Az ukrajnai háború újabb áldozata – vége a finnországi Roszatom projektnek

Az ukrajnai háború újabb áldozata – vége a finnországi Roszatom projektnek

A finn Fennovoima cég felmondta a Hanhikivi-1 atomerőmű megépítéséről szóló megállapodást az orosz Roszatom leányvállalatával, a RAOS Projecttel. A finnek a tervezés és az engedélyeztetési folyamat késésére és a megnövekedett politikai és gazdasági kockázatokra hivatkozva hozták meg döntésüket.

„Ez azt jelenti, hogy a RAOS Projecttel való együttműködés azonnal hatállyal véget ért és a tervezési és engedélyeztetési folyamatok is befejeződtek a Hanhikivi-1 telephelyen” – áll a Fennovoima közleményében. A cég szerint az utóbbi években egyre komolyabb csúszások történtek a kivitelezésben és az Ukrajna ellen indított háború tovább súlyosbította a veszélyeket.

Joachim Specht, a Fennovoima vezérigazgatója szerint nehéz volt meghozni a bonyolult és költséges projekt leállítását jelentő döntést. „Tökéletesen tisztában vagyunk a kedvezőtlen következményekkel és mindent megteszünk azok enyhítésére” – mondta Esa Harmala, a Fennovoima igazgatótanácsi elnöke.

A tervek szerint a 7-7.5 milliárd dollárba kerülő atomerőmű 2024-ben kezdett volna áramot termelni, de még el sem kezdődött az építkezés. A legutolsó előrejelzések szerint a létesítmény 2029-re készült volna el és a finn energiaszükséglet tíz százalékát szolgáltatta volna. Az energiát egy 1200 megawattos nyomottvizes reaktor termelte volna.

A Hanhikivi-1 volt a Paks 2 bővítési beruházás egyik mintaprojektje, s az Ukrajna orosz agresszió veszélybe sodorta a Roszatom magyarországi terveit is: kétségesé vált a finanszírozás, s a szakértők valószínűnek tartják, hogy a Roszatommal eddig együttműködő nyugati cégek a jövőben kevésbé lesznek hajlandóak a kooperációra.  

Facebook Comments