Tényleg meg akarták ölni Bástya elvtársat?

Tényleg meg akarták ölni Bástya elvtársat?

Tényleg meg akarták ölni Bástya elvtársat?

Maga Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be, hogy a titkosszolgálat elfogta azokat az orosz nácikat, akik meg akarták ölni Oroszország vezető újságíróit, azok közül is elsősorban Vlagyimir Szolovjevet, a Rosszija állami tévécsatorna talán legismertebb műsor- és vitavezetőjét. A bizonyítékok kicsit gyanúsak, az embernek leginkább a Tanú című magyar film jut az eszébe.

A fülöncsípett orosz neonáci – természetesen jól kitetoválva horogkereszttel, hogy jól látsszon – arról beszél a hatóságok által közzétett kihallgatási videón, hogy Ukrajnából érkezett utasításra január-március között elkezdték tervezni a merényletet. Majd azt is megemlítette, hogy a „különleges katonai akció” miatt vált szükségesé Szolovjov, valamint Margarita Szimonjan – az RT nevű propaganda csatorna főszerkesztője – valamint Jevgenyij Kiszeljov – a Rosszija másik ismert arca – meggyilkolása. A vallomás egyik baja, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió február 24-én kezdődött, s januárban Szolovjov aligha ért annyit, hogy Ukrajna megölesse. Az is furcsa, hogy a Putyin-rendszerrel valószínűleg nem szimpatizáló „náci” gondosan ügyelt arra, hogy a még véletlenül se háborúnak nevezze az Ukrajna elleni agressziót, hanem a hivatalos orosz változatot, a különleges katonai akció kifejezést használja.

A bizonyítékokkal sincs minden rendben. Egyrészt figyelemre méltó, hogy minden szükséges kellék megvolt: mérhetetlen mennyiségű pokolgép és lőszer, náci irodalom, horogkeresztes póló és kábítószer, másrészt az valamit levon a bizonyítékok értékéből, hogy az állítólagos merénylők közötti üzeneteket tartalmazó papírlapok egyikén ez szerepel: „Nem olvasható aláírás”. Az állítólagos merénylők rejtekhelyén lefoglalt tárgyak között a Sims-család nevű videójátékból is szerepel három dvd, nem kizárt, hogy a lefoglalók összekeverték a telefonos SIM-kártyát és a Sims-et.  

Szolovjov – aki több komoly kitüntetést is kapott tevékenységéért Putyintól, illetve az államtól, az utóbbi hetekben valóban mindent megtesz, hogy külföldön ellenség legyen belőle: legutóbbi azt mondta, hogy Ukrajna csak átmeneti cél, az orosz hadsereg tovább fog menni a volt szovjet tagköztársaságon túlra is. Azt is közölte, hogy Moszkva inkább atomfegyvert fog használni, minthogy elveszítse az ukrajnai háborút. „Mi oroszok a mennybe jutunk, a nyugatiak pedig a pokolban fognak károgni” – tette hozzá. Szolovjov dühét részben az okozhatja, hogy az olasz hatóságok lefoglalták két olaszországi villáját, ismeretlen tettesek pedig vörös festékkel festették össze a méretes házakat.

Facebook Comments