Ilyen, amikor az igazság néhány percre áttör az orosz tévé tűzfalán

Ilyen, amikor az igazság néhány percre áttör az orosz tévé tűzfalán

Ilyen, amikor az igazság néhány percre áttör az orosz tévé tűzfalán

„Súlyos hibát” követett el az orosz állami televízió, hagyták szóhoz jutni azt a nyugdíjazott ezredest, aki már az Ukrajna elleni orosz invázió előtt figyelmeztette honfitársait: a katonai akció nem szolgálja Oroszország érdekeit. Most is megmondta a magáét, az elemzők tanakodnak, szándékosan engedték-e megszólalni a nem a Kreml propagandáját ismételgető elemzőt, vagy valaki nem figyelt eléggé a szerkesztők közül.

„A helyzet folyamatosan romlani fog, Ukrajna nagyon komoly nyugati segítséget kap és így az ukrán hadsereg akár egymillió embert is fel tud fegyverezni” – mondta a 60 perc című politikai elemzőműsorban megszólaló Mihail Hodarenok. A tiszti pályafutása végeztével katonai elemzőnek beállt orosz szakértő szerint látszik, hogy nagyon sok ukrán meg akarja védeni a hazáját. „A csatatéren elért győzelmet az határozza meg, hogy melyik félnek jobb a morálja és melyik hajlandó a vérét ontani az általa elfogadott eszméért” – mondta, majd hozzátette: „az a legnagyobb baj az orosz hadsereggel és politikai helyzettel, hogy teljes elszigeteltségbe kerültünk, ha nem akarjuk bevallani, akkor is az az igazság, hogy az egész világ ellenünk van. Nem lehet normálisnak nevezni azt a helyzetet, amikor egy 42 országból álló koalíció van ellenünk, s nekünk csak korlátozottan állnak a rendelkezésünkre a katonai, politikai és technikai lehetőségek” – mondta a nyugalmazott ezredes.

Hodarenok annyire összeszedetten és határozottan beszélt, hogy a stúdióban mindenki elhallgatott, még az egyébként mindig karakán műsorvezető, Olga Szkabejeva sem szólt közbe.

Hodarenok volt egyébként az, aki még februárban, az orosz invázió megindítása előtt bírálta a háborút támogató”lelkes héjákat és kapkodó szarkákat”, s egy szaklapban megjelent cikkben közölte: Oroszország nemzeti érekei ellen lenne egy ukrajnai katonai konfliktus. A nyugalmazott ezredes fellépéséről beszámoló BBC szerint nem kizárt, hogy az állami tévé akciója tudatos volt: elképzelhető, hogy a Kreml fokozatosan fel akarja készíteni az oroszokat az Ukrajnából érkező rossz hírekre.

Facebook Comments