Az oroszok közel harmada leállítaná az Ukrajna elleni háborút

Az oroszok közel harmada leállítaná az Ukrajna elleni háborút

Az oroszok közel harmada leállítaná az Ukrajna elleni háborút

A Russian Field nevű közvéleménykutató cég felmérése szerint a megkérdezett orosz polgárok 29 százaléka leállítaná az Ukrajna ellen kezdett „különleges katonai akciót”. A nők között nagyobb arányban vannak a háborút ellenzők. A cég elkészítette a háborút pártolók „személyi profilját” is.

Az RBK orosz hírportál által ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy folytatni kell a hadműveleteket és 29 százalékos volt azok aránya, akik azonnal leállítanák a háborút. (A maradék 16 százalék nem foglalt állást.) A férfiak között 59 százalékos, a nők körében 52 százalékos volt a február 24-e óta tartó offenzíva támogatottsága.

A Russian Filed Oroszország valamennyi körzetére kiterjedő telefonos felmérése szerint a 30 év fölötti válaszolók körében egyértelműen többségben voltak az agressziót helyeslők, viszont a 18-29 éves korosztályban csak a megkérdezettek 42 százaléka volt háborúpárti. Az életkor növekedésével párhuzamosan emelkedett az igenek aránya – állapította meg a Russian Field.

A felmérésből az is kiderült, hogy minél jobb anyagi körülmények között élnek a válaszolók, annál magasabb az Ukrajna elleni offenzívát helyeslők aránya: a gazdagok között 15 százalékos volt az akciót leállítani kívánók aránya, míg a súlyos megélhetési gondokkal küszködők körében ez az arány 34 százalékos volt. A szociológusok a válaszolók foglalkozására is rákérdeztek. A háborút helyeslők elsősorban a rendvédelmi erőkből, illetve az állami alkalmazottak közül kerülnek ki, míg az ellenzők elsősorban a tudomány és a kultúra területén, illetve a reklámszakmában tevékenykednek.

A kutatók azt is megvizsgálták, Oroszország mely körzeteiben ellenzik a legtöbben a háborút. Szibériában és az Észak-Kaukázusban – ezekben a térségekben regisztrálták a legtöbb halálos áldozatot – 31-31 százalék a katonai akció beszüntetését kívánók aránya. A távol-keleti vidéken viszont csak a megkérdezettek 1 4 százaléka vetne véget a harcoknak, s 67 százalékuk folytatná az offenzívát. A világot látottak között is magasabb a háborút ellenzők aránya: a rendszeresen külföldre utazók 34, az egész életüket hazájukban töltők közül perig 25 százalék vetne véget a hűborúnak.

Az is kiderült, hogy míg a háborút támogatók többsége a szigorú cenzúrával müködő televízióból és a rádióból értesül a hírekről, a katonai akciót ellenzők elsősorban az internetes forrásokból tájékozódnak. Nem meglepő módon az Ukrajna ellen agressziót helyeslők döntő többsége – 77 százaléka – szívesen látná a Szovjetunió határainak a helyreállítását, míg az ellenzők 66 százaléka nem kér a régi szovjet határokból.

Facebook Comments