Amikor Putyin orosz és ukrán áldozatai egymásnak mennek

Amikor Putyin orosz és ukrán áldozatai egymásnak mennek

Amikor Putyin orosz és ukrán áldozatai egymásnak mennek

“A faszba a háborúval (хуй войне) – ezt zengte egy szentpétervári koncert közönsége. Nem igaz, hogy minden orosz támogatja Putyin ukrajnai háborúját” – ez áll Ljubov Szobolj orosz ellenzéki legutóbbi Twitter-bejegyzésében. Bár a zaklatások és fenyegetések elől Szobolj is már régen külföldre menekült, a kommentelők nem kímélték őt.

Ljubov Szobolj, aki gyakorlatilag mindenét elvesztette amiatt, hogy néhány éve szembeszállt a Putyin-rezsimmel, csak azt szerette volna bizonyítani, hogy növekszik az ellenállás Oroszországban a háború ellen, s valóban új jelenségnek számít, hogy már egy koncerten is tömegesen skandálják a háborúellenes jelszavakat.

Szoboljnak – legalábbis a maga szempontjából – igaza van, ahogy igaza van azoknak az ukrán kommentelőknek is, akiket egyáltalán nem hatott meg a szentpétervári videó. “És akkor mi van? Kevesebb rakéta indult? A katonák hazamentek?“ – írta egyikük, míg egy másik szerint, mindegy, ki mit kiabál, mindenki részese Oroszországban a háborúnak. “Aki nem részese, az menjen a Kremlbe tiltakozni” – tette hozzá.

Olyanok is szép számmal akadtak, akik szerint csak azért növekszik Oroszországban is a háborúval való elégedetlenség, mert az offenzíva nem úgy halad, mint azt Moszkvában tervezték. “A nem a háborúra és a nemet mondunk Ukrajna elfoglalására, egészen más dolog. Ha minden gyorsan és simán ment volna, sokkal kevesebben tiltakoznának Oroszországban, mint most. 2014 jól mutatja ezt” – írta a kommentelő, arra utalva, hogy amikor Putyin nyolc évvel ezelőtt gyakorlatilag egy puskalövés nélkül annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet, egész Oroszország lelkendezett, Putyin népszerűsége pedig az egekbe szökött.

Sokak szerint már eljött az az idő, amikor nem elég azt kiáltozni, hogy nem akarunk háborút. “Cselekedni kellene. A passzivitás cinkossá tesz. De már márciusban rájöttem arra, hogy az oroszok legfeljebb annyira képesek, hogy kiírják a közösségi oldalakra, hogy nem minden orosz egyforma” – írta az egyik ukrajnai kommentelő.

Facebook Comments