Így büntetik Navalnijt az új börtönben

Így büntetik Navalnijt az új börtönben

Így büntetik Navalnijt az új börtönben

Azért kapott megrovást az új börtönbe szállított legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij, mert reggel nem börtönruhában, hanem a többi elítélthez hasonlóan pólóban ment mosakodni. A büntetésre azért volt szükség, mert hamarosan lejárt volna a rá korábban kirótt figyelmeztetések hatálya, így nem lehetett volna bármikor magánzárkába csukni.

A megrovást még a régi helyen, a pokrovi börtönben kapta, de mivel a „súlyos szabálysértést” ottléte utolsó perceiben követte el, a döntést csak az új helyen a melehovói szigorított fegyházban hozták meg. „A régi börtönből küldött levelet elolvasták az új helyen és ezért a szörnyűségért – a pólóban való mosakodásért – újabb megrovást kaptam. A legutóbbi megrovást, amelyet a plafon állítólagos megrongálásáért szabtak ki rám – ne kérdezzék, mi történt – múlt év augusztusában kaptam, így a korábbi büntetések hatálya idén augusztusban lejárt volna” – írta Navalnij. Hozzátette: az új megrovás miatt a korábbiak érvénye is meghosszabbodik még egy évvel, így visszaesőnek számít, ezért bármikor magánzárkába zárhatják. Melehovo az egyik leghírhedtebb oroszországi fegyház: az ott fogva tartottak beszámolói szerint gyakran bántalmazzák az elítélteket és rejtélyes halálesetek is történtek.

Navalnijt tavaly januárjában zárták börtönbe – korábbi, felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták, mivel németországi gyógykezelése idején nem jelentkezett rendszeresen az orosz rendőrségen. A múlt hónapban újabb kilenc év börtönt kapott – a vád szerint elsikkasztotta az általa létrehozott korrupcióellenes alapítványnak küldött pénzt – így még legalább egy évtizedig rács mögött marad. Egy új eljárás is indult ellene, amelyben azzal vádolják, hogy szélsőséges szervezetet hozott létre, s ezért akár még tovább 15 évet is kaphat.

Facebook Comments