Ők állnak a Bayraktar drónok mögött

Ők állnak a Bayraktar drónok mögött

Ők állnak a Bayraktar drónok mögött

A Törökországban kifejlesztett és gyártott Bayraktar TB2 drónok az ukrán ellenállás egyik szimbólumává váltak, s az orosz – és korábban a karabahi örmény – erők elleni sikerek láttán több ország, így Magyarország is fontolóra vette a pilótanélküli eszköz vásárlását. A drónokat a Bayraktar családi cég gyártja, a vállalat lelke Haluk és Selcuk Bayraktar.

„Már évek óta tart a barátság és az együttműködés Ukrajnával. Bármennyi pénzt is ajánlana Moszkva a jelenlegi helyzetben szó sem lehet arról, hogy Oroszországnak is adnánk el drónokat. Teljes egészében Ukrajnát támogatjuk, mivel az országot igazságtalan és minden alap nélküli támadás érte. Most nem a pénz a prioritás, Ukrajna a szabadságért harcol” – mondta a BBC-nek adott nyilatkozatában Haluk Bayraktar.

A Kijev és a török drónüzem közötti együttműködés négy évvel az után kezdődött, hogy Oroszország 2014-ben annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet, és támogatást nyújtott a kelet-ukrajnai térségben harcoló Moszkva-párti szakadároknak. A cég képviselői tanították meg az ukrán katonákat a repülők irányítására, és a 2022 februári orosz agresszió kezdete után a cég ingyen is átadott drónokat az ukrán hadseregnek. Három drónt úgy adtak Halukék Ukrajnának, hogy nem fogadták el a közösségi gyűjtésben összeadott húszmillió dollárt és azt kérték, hogy a pénzt fordítsák a harcoló ukrán nép szükségleteinek kielégítésére. 

A Bayraktar TB2 drónokra először 2020 őszén, a Karabahért vívott azeri-örmény háború idején figyelt fel a világ: a modern hadviselést folytató azeriek tömegesen semmisítették meg a drónokkal az örmény páncélosokat és ennek köszönhetően Azerbajdzsán súlyos vereséget mért Örményországra és visszafoglalta a harminc évvel ezelőtt elvesztett területek jó részét: az azeri területre beékelt, többségében örmények lakta Karabah felét, valamint a Karabahot és Örményországot összekötő azeri területeket.

Három év várakozási idő

A drónokat a testvérek Baykar nevű cége gyártja és a harci sikerek láttán annyi a megrendelés, hogy az igényt most bejelentőknek három évet kell sorba állniuk. Havonta húsz Bayraktar TB2 készül az üzemben a gyártást az Ukrajnába tervezett új gyárral kívánták felfuttatni, ám most a harcok miatt alighanem késni fog az építkezés. 

Az igény annak ellenére óriási, hogy a Bayraktarok már kevésbé hatékonyak, mint akár Karabahban, vagy az ukrajnai harcok tavaszi időszakában voltak. A drónok ugyanis viszonylag nagyok – 12 méter szélesek és hat méter hosszúak – viszonylag lassan repülnek – 130-250 kilométeres óránkénti sebességgel – és érzékenyek az elektronikus zavarásra is. Katonai szakértők szerint a Bayraktarokat elsősorban kevésbé felkészült, és nem túl fejlett technikát alkalmazó ellenség ellen lehet hatékonyan bevetni. Az oroszok viszont a kezdeti veszteségeket látván megerősítették csapataik elektronikus védelmét, így most az ukránoknál az USA-tól és szövetségeseitől kapott tüzérségi eszközök, a nagy hatótávolságú tarackok, illetve a mobil rakéta sorozatvetők vették át a fő csapásmérői szerepet.

Korlátozott hatás

„A háború első heteiben többször is láthattunk eredményes Bayraktar-csapásokat, amikor az orosz páncélosok óvatlanul, légvédelem nélkül közlekedtek az ukrajnai utakon. Ezek az akciók akkor nagyon fontosak voltak. A Donyec-medencében alig látunk Bayraktarok által végrehajtott csapásokat, ott erős az orosz légvédelem és a drónokat elsősorban célravezetésre használják, hiszen a Bayraktarokat nagyon jó minőségű optikával szerelték fel. Valószínűleg már mintegy tíz Bayraktar semmisülhetett meg, de a pontos számot nem ismerjük” – mondta a BBC-nek Rob Lee, amerikai katonai szakértőt. Szerinte a drónok önmagukban nem „csodafegyverek”, akkor igazán hatékonyak, ha az ellenség légvédelme gyenge, vagy a drónokat alkalmazó hadsereg már kivívta a légifölényt.

A Bayraktar-testvérek közben már dolgoznak egy fejlettebb drónon is, azt állítják, az ukrán hajtóművekkel szerelt Akinci már más osztályhoz tartozik: ezek nagyobbak és erősebbek is, mint a Bayraktar TB2 gépek. Fejlesztenek egy hangsebességnél gyorsabban repülő drónt a Kizilelmát, és készül a Bayraktar TB3 is.

Facebook Comments