Így épülne Putyin igazságos világa

Így épülne Putyin igazságos világa

Így épülne Putyin igazságos világa

Végre kiderült, mi a célja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrajnai agresszióval és a Nyugat ellen vívott hibrid háborújával: a Kreml ura még véletlenül sem területi nyereségre törekszik, inkább azt akarja elérni, hogy a szerinte az önmagát túlélt egypólusú világ helyén egy igazságos és egyenlőségen alapuló világrend épüljön.

Új, az igazságosság és az egyenrangúság alapelvein működő világrend jön létre az önmagát túlélt egypólusú világrend helyén. Az új világrend alapja az is, hogy elismerik valamennyi állam és nép jogát arra, hogy megválassza saját szuverén fejlődési útját – mondta az orosz elnök a 7. Keleti Gazdasági Fórum résztvevőinek címzett köszöntőjében.

Mindezt egy évvel az után közölte, hogy egy hosszas tanulmányban kétségbe vonta az ukrán nemzet létét – szerinte az ukránok, illetve kisoroszok leginkább oroszok – és ugyancsak elvitatta az ukrán állam létezésének a jogát is. Februárban pedig – azzal az indokkal, hogy nácitlanítsa és demilitarizálja szomszédját – megindította az Ukrajna elleni offenzívát. A 2014-ben, majd a 2022-ben megszállt ukrajnai területeken pedig – minden bizonnyal Moszkva jóváhagyásával – olyan népszavazásokat terveznek, amelyek eredményeként kimondanák az adott terület Oroszországhoz való csatlakozását.

2008-ban – amikor Oroszország Grúziában építette az új világrendet és ennek részeként megszállta a Grúziához tartozó Abháziát és Dél-Oszétiát – Putyint megkérdezték arról, hogy a Krím lesz-e Moszkva új célpontja. „A Krím hovatartozása nem vitatott, s Dél-Oszétiával és Abháziával ellentétben ott nincsenek etnikai konfliktusok. Oroszország már régen elismerte Ukrajna jelenlegi határait. Nagyjából be is fejeződtek a határokról szóló tárgyalások, most már csak a demarkációval kell foglalkoznunk, ez pedig technikai kérdés” – válaszolta Putyin az ARD német televíziónak adott nyilatkozatában.  

Facebook Comments